Program használata

A program letöltés után azonnal használható. A szoftver először demo verzióban fut, a teljes körű használathoz regisztrálni kell a Megrendelés menüpontban leírtak szerint.

A demo verzióban gyakorlatilag minden funkció szabadon kipróbálható, kivéve a mentést illetve az elkészített naptár oldalon egy figyelmeztető szöveg látható, amely tartalmazza a program nevét és, hogy a program nincs regisztrálva. A regisztrált verzióban ez a zavaró szöveg már nem jelenik meg, így az elkészített naptárak szabadon használhatóak és terjeszthetőek.

Program regisztrálása


A regisztrációt a program Súgó - Regisztrálás menüpontjából kezdeményezhetjük. Ekkor egy új ablak jelenik meg, amely tartalmazza a program egyéni programazonosítóját. Ezt a programazonosítót kell kimásolnunk és elektronikus úton elküldenünk a weboldal Megrendelés menüpontjában található űrlapon keresztül. A program megvásárlása és az űrlap elküldése után egy válasz e-mailt kapunk, amely tartalmazni fogja a regisztrációs jelszót. Azt a jelszót kell beillesztenünk a regisztrációs mezőbe, majd a Regisztrálás gombra kattintva regisztrálhatjuk a programot. A program egy speciális másolásvédelmi eljárással van védve. Amelynek lényege, hogy egy regisztrációs jelszó csak egy adott gépen regisztrált programhoz használható.Hátlap beállítása

Kép nyitása

A kártyanaptár készítését a hátlap beállításával kezdjük. A program Kép nyitása gombjára kattintva tudjuk a naptár hátuljára szánt képeinket kiválasztani JPG vagy PNG formátumban. A képek kiválasztásánál ügyeljünk a képek felbontására is, ugyanis, minél nagyobb felbontású képet választunk ki, annál jobb lesz a kinyomtatott naptárunk képének minősége is. A képek automatikusan álló helyzetbe kerülnek a naptár hátuljára. Amennyiben fekvő helyzetben szeretnénk a képeinket elhelyezni, akkor azokat már a programba történő megnyitás előtt el kell forgatnunk a kívánt irányba.


Kép igazítása

A program automatikusan a naptár arányainak megfelelően a kívánt méretre állítja a képet, és középre igazítja. Viszont lehetőség van a kép saját kézzel történő igazítására is, a beépített görgetősáv segítségével. A görgetősáv vízszintes és függőleges irányban is képes a képek igazítására, viszont az, hogy éppen melyik irányba lehet állítani egy adott képet, az minden esetben a felhasznált kép arányaitól függ.

Naptár beállítása


Év kiválasztása

A hátlap beállítása után kiválaszthatjuk, hogy mely évre szeretnénk a naptárunkat elkészíteni. Az évet kiválaszthatjuk 1900-tól egészen 2099-ig. A program minden évre pontos naptárat készít. A széles intervallum segítségével a kártyanaptár készítő program hosszú évekig használható, de lehetőség van olyan történelmi naptárok elkészítésére is, amelyek különböző jeles eseményekhez kapcsolódnak, akár születésnaphoz is.

Ünnepnapok jelölése

A programban egy jelölőnégyzet segítségével beállíthatjuk, hogy meg kívánjuk-e jeleníteni az ünnepnapokat vagy sem. A program az ünnepnapok pontosan jeleníti meg, minden évben.

Naptár színeinek beállítása


A Naptár színeinek beállítása gombra kattintva lehetőségünk van a naptár színeit módosítani, ezáltal egyéni színösszeállítást is létrehozhatunk. A program ezeket a beállításokat csak is a naptár készítésének idejére jegyzi meg, következő programindításkor visszaállnak az alap beállítások.

Aláírás kiválasztása


A program 6 különböző aláírást tartalmaz, amelyek közül választhatunk, hogy éppen melyik jelenjen meg a naptár alján. A választható aláírásoknak köszönhetően a naptárkészítő programot egész évben lehet használni, illetve naptárokat készíteni, legyen szó karácsonyról, újévről, évfordulóról, névnapról, születésnapról, egyéb szívünknek kedves ünnepnapokról.

Egyéni ünnepnap hozzáadása

A program lehetőséget biztosít a választható ünnepnapokon kívül egy egyéni ünnepnap hozzáadására is. Ezzel a lehetőséggel olyan naptárakat is készíthetünk, ahol valakinek a születésnapja, névnapja, vagy egy a számukra kedves esemény napja is ünnepnapként jelenik meg.

Nyomtatás beállítása


A nyomtatás beállításánál be tudjuk állítani, hogy A/4-es lapra nyomtatva egy oldalon összesen hány naptárt szeretnénk nyomtatni. Egy oldalra összesen 4 naptár nyomtatható, de ha valakinek csak 1 vagy 2 naptárra van szüksége, akkor be tudja állítani, hogy csak 1 vagy 2 naptár kerüljön nyomtatásra.

Naptár generálása


A naptár generálása gombra kattintva kezdhetjük a naptár készítését. Ekkor a program a beállításaink szerint elkészíti a naptárunkat, és egy előnézeti képen meg is jeleníti azt, ahol megtekinthetjük, hogy hogyan is fog kinézni a naptárunk.

Új naptár

A Fájl - Új naptár menüpontjára kattintva, újabb naptár szerkesztésébe kezdhetünk.

Naptároldal és hátoldal mentése

A Fájl - Naptároldal mentése és Hátoldal mentése menüpontokra kattintva lehetőségünk van az elkészült naptárunk elmentésére PNG formátumban. Az elmentett naptárunkat ezután később is felhasználhatjuk.

Nyomtatás


A Fájl - Nyomtatás menüpontra kattintva tudjuk a naptárunkat kinyomtatni, a naptár és a hátoldalt egyaránt. A nyomtatás automatikusan a lap közepére kerül, így a naptár és a hátoldal a megfelelő helyre esik. Viszont a nyomtatásnál ügyelni kell, hogy a helyes irányba fordítsuk meg a lapot, hogy a két oldal megfelelő módon fedje egymást.

A hátoldal képe pár milliméterrel szélesebb, mint a naptár mérete, ez azért van így, hogy az esetleges a kétoldalú nyomtatásnál gyakorta előforduló egy-két milliméteres elcsúszás ellenére is tökéletes nyomtatást eredményezzen. 4 milliméternél nagyobb elcsúszás esetén előfordulhat, hogy a naptárt borítóját nem sikerül szépen kinyomtatni. Ennek elkerülése érdekében ügyelni kell a lapok pontos visszahelyezésére, forgatására.

A nyomtatás előkészítése sok memóriát igényelhet. Amennyiben a gépen nincs elegendő memória a nyomtatás előkészítéséhez, akkor a program automatikusan lecsökkenti az egy oldalra eső naptárak számát, ezzel biztosítva a kevesebb memória-felhasználást. A nyomtatást ebben az esetben újra kell indítani.

A kártyanaptárokat kartonlapra érdemes nyomtatni, majd a nyomtatás után érdemes laminálni is, hogy igazán tartós legyen. A kinyomtatott naptárakat egy éles olló segítségével könnyedén kivághatjuk a vágási vonalak mentén. Az elkészült naptáraink tökéletes ajándékot nyújtanak szeretteinknek.


Copyright © 2007-2010 Leonardo Magic - Webdesign: Fekete Lajos